Wat zijn hearables en welke functionaliteiten bieden ze?

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 4-dec-2019 10:00:00

hearables-gezondheid-meten

Technologie staat nooit stil, ook niet in de hoorsector. Naast de traditionele hoorfabrikanten die hi-tech hoortoestellen en handige applicaties op de markt brengen, zijn er ook talrijke andere sectoren die nieuwe toestellen ontwikkelen. Hearables vormen een mooi voorbeeld hiervan, maar wat voor apparaten zijn dit en waarvoor dienen ze? In deze blog geven we u graag wat meer uitleg over deze populaire toestellen en bespreken we enkele handige functies.

Hearables uitgelegd

De term hearables komt van de woorden ‘wearable’ en ‘headphones’ en duidt op de combinatie van draagbare technologie met draadloze telecommunicatie en auditieve informatiediensten. De hearables zijn met andere woorden dus draadloze en intelligente in-het-oor toestellen voor onder meer audio streaming, medische toepassingen en audio verbetering.

Nu, de eerste hearables bestaan al een tijdje met de komst van bluetooth hoofdtelefoons, echter niet onder die term. Pas vanaf 2013 groeide deze toestellen uit tot belangrijke gadgets in de mobiele gaming wereld. Daarna kwam Apple met de Apple Airpods, draadloze oortjes van het bekende Amerikaanse merk.

Wat zijn de features van hearables?

Nu u weet wat we juist bedoelen met de term ‘hearables’, is het ook belangrijk te weten wat deze innovatieve toestelletjes juist doen. Waar kan u ze voor gebruiken? Wel, de eerste slimme oortjes concentreerden zich niet alleen op het draadloos streamen van audio en het verzorgen van een hoge geluidskwaliteit. Ze boden ook enkele nieuwe functies aan zoals geluidsreductie en audio transparency. Dit wil zeggen dat de eerste hearables u al de mogelijkheid gaven om omgevingsgeluid te dempen of te versterken om u zo te laten horen wat u wil horen. 

hearables-slimme technologie-gehoor-gezondheid

In de loop der jaren zijn deze hearables sterk geëvolueerd en gaan de features veel verder dan bovenstaande functionaliteiten. Naast de verbetering van audio voegden de fabrikanten ook talrijke medische functies toe aan de hand van biometrische sensoren in de hearables. Hiermee kan het toestel uw hartslag, bloeddruk, ademhaling en dergelijke meten om u zo op de hoogte te brengen van uw gezondheidstoestand. U kan met hearables ook gebruik maken van een fitnesscoach of komt te weten hoeveel stappen u die dag behaald hebt.

Om u een duidelijk beeld te geven wat u met deze hearables juist kan, zetten we de belangrijkste features nog even op een rijtje:

  • Synchroniseren met uw smart toestellen zoals uw smartphone, tablet of computer. Door de geïntegreerde microfoon en speakers kan u ook connecteren met de slimme assistenten van Apple (Siri), Microsoft (Cortana), Aamazon (Alexa), enzovoort.
  • Geluidskwaliteit verbeteren
  • Telefoongesprekken, muziek en andere audio streamen naar de hearables
  • Audio transparency. Hearables laten u toe om omgevingsgeluiden aan te passen. U kan bijvoorbeeld omgevingsgeluiden volledig onderdrukken zodat u zich kan concentreren op uw muziek.
  • Monitoren van biometrics zoals hartslag, slaapcyclus, genomen stappen per dag, enzovoort
  • Fitness coaching

Vormen hearables een bedreiging voor het hoortoestel?

Met al die handige functionaliteiten die de hearables aanbieden, rijst natuurlijk de vraag of deze slimme toestellen op een dag niet de traditionele hoorapparaten zullen vervangen. Hearables richten zich in de eerste plaats op mensen zonder gehoorverlies. Ze zijn dus ook niet meteen te vergelijken met hoorapparaten. Hearables filteren vooral geluiden die goed horende mensen niet willen horen. Hoortoestellen bieden juist een oplossing voor gehoorproblemen.

Daarnaast heeft de komst van de hearables ook een beduidend positief effect, namelijk het verminderen van het stigma rond hooroplossingen. Het is natuurlijk nog afwachten hoe hearables nog verder zullen evolueren, maar op dit moment zijn ze eerder een mooie toevoeging voor de hoorsector, dan een bedreiging voor het hoortoestel.

Wenst u graag meer informatie over innovatieve hooroplossingen? Kom dan zeker eens langs in één van onze Amplifon hoorcentra. Onze audiologen adviseren u met veel plezier over de nieuwste technologieën inzake hooraccessoires en hoortoestellen.

New Call-to-action

 

Topics: hoortoestellen, informatief, product, accessoires

Meest gelezen

Wat wil je vinden?