Wat u kan verwachten van een goed audioloog

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 19-mrt-2020 9:00:00

Koppel met gehoorapparaten

Er zijn een heleboel hoorcentra en audiologen die allemaal claimen dat ze u het best kunnen helpen met uw gehoorproblemen. Op de duur ziet u door de bomen het bos niet meer. Daarom is het heel belangrijk om op zoek te gaan naar een betrouwbare audioloog. Maar hoe herkent u die? Wij lijsten enkele belangrijke kenmerken voor u op.

Vrouw met gehoorapparatenGratis hooranalyse

Alles begint bij het gratis aanbieden van een hoortest. Uw audioloog schetst samen met u waar uw gehoor dagelijks mee te maken heeft en neemt vervolgens een hoortest af die uw gehoor op alle aspecten onderzoekt. Nadien bespreekt de audioloog de testresultaten uitgebreid met u, om dan samen met u op zoek te gaan naar een hooroplossing die bij u past.

Indien nodig schakelt uw hoorspecialist een neus-, keel-, oorarts (NKO-arts of KNO-arts) in voor een medische diagnose van bepaalde gehoorproblemen. Het is de NKO-arts  die instaat voor het voorschrijven van medicijnen, hoorapparaten of chirurgie.

Uw noden en wensen eerst

Bij het samen zoeken naar de geschikte gehooroplossing, wordt er steeds eerst gekeken naar uw noden en wensen. Heeft u geen gehoorprobleem, dan informeert de audioloog u over de nodige maatregelen om toekomstige gehoorschade te voorkomen.

Bent u iemand die vaak in een omgeving verblijft waar luide muziek wordt afgespeeld of waar harde geluiden frequent voorkomen, dan geeft de audioloog advies over de verschillende types gehoorbescherming, zoals oordoppen op maat. Preventie van gehoorschade behoort tot de professionele inzet van goede audiologen.

Heeft u wel last van gehoorverlies of een ander gehoorprobleem, dan wordt er samen gekeken naar de gepaste gehooroplossing. Uw audioloog geeft u de keuze omtrent de gewenste kleur van uw hoortoestellen. Kortom, u personaliseert de hoortoestellen naar eigen voorkeur. Vervolgens worden deze aangepast aan uw hoornoden, op basis van de testresultaten van de gehooranalyse.

Voorlopige test

Vrouw test hoorapparaat bij vriendinUw gehoorspecialist biedt u de kans om de hoortoestellen eerst 2 weken vrijblijvend uit te testen vooraleer u beslist of u ze wilt kopen. Zo kunt u rustig uitzoeken hoe de hoorapparaten voor u werken en beslissen of u er tevreden over bent.

Indien dit niet zo is, gaat u samen op zoek naar een betere gehooroplossing. Indien u tevreden bent, legt uw gehoorspecialist u een duidelijke offerte voor waarop alles in detail gespecifieerd staat:

  • Het model van de hoortoestellen en de prijs per stuk
  • De service om de apparaten aan te passen, de prijs ervan en wat er dan aangepast wordt
  • De duur en de voorwaarden van de garantie

Op basis van deze informatie beslist u uiteindelijk of u de geteste hoorapparaten wilt kopen of niet.

Persoonlijke opvolging

Als u ervoor gekozen heeft om de gehoorapparaten te behouden, volgt uw audioloog u gedurende 5 jaar zo goed mogelijk op. U mag er langsgaan zo vaak u wilt, er staat geen beperking op het aantal afspraken. Zo bent u zeker dat u de beste service aangeboden krijgt en u steeds antwoord krijgt op al uw vragen.

U kunt ook best jaarlijks terugkomen bij uw audioloog om een nieuwe gratis hoortest af te nemen, zodat uw gehoorapparaten gegarandeerd altijd goed afgesteld staan op de evolutie van uw noden. Ook als u ervoor gekozen heeft geen hooroplossing te gebruiken, of als u er geen nodig heeft, kunt u best jaarlijks opnieuw een gratis hoortest komen afnemen. Zo kan er op tijd ingegrepen worden als u in de toekomst toch gehoorproblemen zou krijgen.

Hoe maakt Amplifon het verschil?

De Amplifon-audiologen zijn gekwalificeerd en geregistreerd bij het Ministerie van Volksgezondheid en bij het rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). Dit omvat een hogeschool of universitaire opleiding van 3 tot 5 jaar waarbij ze leren om medische omstandigheden te herkennen om u indien nodig te kunnen doorverwijzen naar een geschikt medisch specialist.

Onze audiologen zijn bovendien altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de hoorzorgtechnologie en de best practices, zodat ze u altijd de beste hooroplossing kunnen aanbieden. Als de audioloog tijdens een beoordeling ook maar enigszins twijfelt over de medische toestand van uw oren, dan zal hij of zij u doorverwijzen naar uw huisarts of neus-, keel- en oorspecialist (NKO).

Heeft u nog vragen over gehooroplossingen, of wilt u uw gehoor controleren met onze gratis Amplifon 360 hooranalyse? Maak dan een afspraak bij uw lokaal Amplifon hoorcentrum. Onze gehoorspecialisten helpen u graag verder.

New Call-to-action

Topics: hoorapparaten, gehoortest, audioloog, gehoor

Meest gelezen

Wat wil je vinden?