Wat moet u weten over een hoorapparaat?

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 27-mei-2019 9:00:00

hoorapparaat-informatie-werking

Stel: u heeft de gratis gehoortest van Amplifon afgelegd en we stelden vast dat u gehoorverlies heeft. Dan begint onze volgende stap met de zoektocht naar de juiste hooroplossing.

U kan immers problemen hebben met verschillende aspecten.
  • Geluid lokaliseren
  • Spraak in stilte verstaan
  • Spraak met achtergrondlawaai verstaan
  • Het horen van zachte geluiden

Bovendien houden we rekening met uw verwachtingen: wat wil u verbeteren met de aanschaf van een hoorapparaat? Wees niet bang om ons duidelijk te maken waar u voor gekomen bent. 

Wat is een hoorapparaat en hoe werkt het?

werking hoorapparaatEen hoorapparaat kunnen we vergelijken met een (heel) kleine computer die elk inkomend geluid analyseert tot op de draad: luidheid, richting, stoorgeluiden, enzovoort. Gezien uw hoortoestel afgesteld is op uw persoonlijke gehoorproblemen, corrigeert en verwerkt dit apparaatje elk geluid tot u dit wel ‘juist’ binnenkrijgt. Het versterkt dus de geluiden die niet meer hoorbaar zijn. 

Een hoorapparaat bestaat uit vier delen: een microfoon om het geluid op te vangen, een versterker, een luidspreker en een computerchip. Deze chip verwerkt het binnenkomende geluid en zet dit vervolgens om naar digitale signalen. Afhankelijk van uw behoeften en leefomstandigheden wordt geluid op deze manier versterkt of onderdrukt. Bovendien past uw hoorapparaat zich aan de situatie aan: u kan uw hoorapparaat dus zowel op een concert als op een rustig diner gebruiken.

De drie soorten hoorapparaten

Door de digitale technologie zijn hoortoestellen tegenwoordig kleiner, lichter en effectiever dan ooit tevoren. Er zijn veel verschillende vormen, uitvoeringen en kleuren beschikbaar. Er zijn drie types hoortoestellen, die elk hun troeven hebben:

In het oor

RS_MicroCIC_Blue.jpgEen hoorapparaat dat zich (bijna) volledig in de gehoorgang bevindt, waardoor deze modellen (quasi) onzichtbaar zijn. Dit is een van de grootste voordelen, naast het feit dat de natuurlijke werking van de oorschelp behouden blijft. 

Dit type hoorapparaat is niet geschikt om in te schakelen tegen ernstig gehoorverlies of om te plaatsen bij mensen met een van nature kleine gehoorgang.

Mini achter het oor

Een hoorapparaat dat zijn kracht haalt uit zijn discretie en comfort. Dit apparaatje wordt eveneens achter het oor geplaatst, maar is onopvallender dan de grotere hoortoestellen. De luidspreker plaatsen we via een dun slangetje rechtstreeks in de gehoorgang. Het nadeel aan dit type hoorapparaat is dat het niet geschikt is voor ernstigere vormen van gehoorverlies en dat het gevoelig is aan oorsmeer. Phonak_Audeo_V312.png

Gelukkig zijn er ook genoeg voordelen aan dit apparaat: ten eerste is dit hoorapparaat ideaal voor diegenen die naar een onzichtbare oplossing zoeken. Verder blijft de gehoorgang open, is het comfortabel om te dragen, bent u zeker van natuurlijke klank en kan u het toestel koppelen aan accessoires. Bovendien is ook dit apparaatje verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor u het goed kan laten aansluiten op haar- en huidskleur.

Achter het oor

Een gebruiksvriendelijk en krachtig hoorapparaat dat we achter het oor plaatsen. Het nadeel aan dit type is dat het nog altijd zichtbaar is: het is dus niet geschikt voor personen die een oplossing zoeken die zo onzichtbaar mogelijk is. 

ReSound_Enzo.jpgGelukkig heeft dit hoorapparaat toch meer voor- dan nadelen. Zo kan u ongeacht uw type gehoorverlies kiezen voor deze oplossing: het is geschikt voor alle gehoorproblemen. Bovendien is dit toestel behoorlijk robuust, is het bijzonder eenvoudig in gebruik en kan u het koppelen aan een reeks accessoires. En als afsluiter is dit gehoorapparaat verkrijgbaar in verschillende kleuren, om zo goed mogelijk aan te sluiten op uw haar- en/of huidskleur.

Kwalitatieve hoorapparaten op maat

Het type hoorapparaat dat voor u het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren, namelijk gemak, comfort en discretie . Elk hoorapparaat is immers een gedetailleerd en persoonlijk stukje maatwerk waarbij we altijd rekening houden met levensstijl, behoeften en budget. Wat uw interesses ook zijn, bij Amplifon hebben we steeds een gepast hoortoestel ter beschikking.

Nog een voordeel aan Amplifon? Dat ligt bij het feit dat u bij ons enkel kwalitatieve merken vindt zoals GN ReSound, Phonak en Signia. Dit betekent dat u niet aan een huismerk gebonden bent, waardoor u zeker kan zijn van het apparaat en merk dat het dichtste aansluit bij uw behoeften. Bovendien kan u met deze toestellen overal terecht voor onderhoud, service en reparatie, zowel in België als in het buitenland.

Ondervindt u problemen met uw gehoor? Laat u dan gratis testen in één van onze Amplifon Hoorcentra. Onze audiologen helpen u bij het zoeken naar een gepaste oplossing.  

New Call-to-action

Topics: gehoorverlies, hoortest, hoorapparaten, product

Meest gelezen

Wat wil je vinden?