Meest gestelde vragen over gehoorproblemen

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 10-jul-2019 9:00:00

gehoorproblemen-vaak voorkomende vragen

Wanneer we onze nieuwe klanten verwelkomen voor een gratis gehoortest, krijgen we nog regelmatig vragen over gehoorverlies en alles wat erbij komt kijken. We bundelden de vragen die het meest gesteld worden en beantwoordden deze in een nieuwe blogpost. Heeft u toch nog vragen die niet voorkomen in dit artikel? Aarzel dan niet om onze audiologen te contacteren: zij beantwoorden met veel plezier al uw vragen!

#1 Wat zijn de symptomen van gehoorverlies?

De eerste tekenen van gehoorverlies vinden we terug bij het problematisch ervaren van bepaalde tonen. Zo kan het zijn dat u hogere tonen, zoals bijvoorbeeld de stemmen van kinderen, niet meer goed hoort. Bovendien tekent gehoorverlies zich ook duidelijk af in het problematisch horen tijdens gesprekken met meerdere personen, horen op afstand en/of luisteren naar de televisie of radio. Wilt u hier graag meer informatie over? Lees dan zeker onze uitgebreide blogpost over (de symptomen van) gehoorverlies en wat u er tegen kan beginnen. 

Maakt u zich zorgen over uw gehoor en wil u laten testen of u nood heeft aan een hoorapparaat? Maak dan zeker een afspraak voor een gratis gehoortest in uw dichtstbijzijnde hoorcentrum!  

#2 Hoe vaak komt gehoorverlies voor?

Vaak. U bent zeker niet de enige en deze klachten zijn niets om u voor te schamen. Veel mensen hebben gehoorschade: het komt voor op verschillende leeftijden en in verschillende fasen van hun leven. Zo weten we dat 23% van de mensen boven de zestig al te maken heeft met een bepaalde mate van gehoorverlies.

Gehoorverlies, in welke mate ook, heeft altijd een negatieve invloed op uw levenskwaliteit. Daarom raden wij altijd aan om er zo snel mogelijk iets aan te doen: hoe sneller u het heft in eigen handen neemt, hoe meer u aan schadebeperking kan doen. Opteer daarom zeker voor onze gratis gehoortest met aangepast advies!

#3 Wat zijn de oorzaken van gehoorverlies?

gehoorproblemen-vragen-gehoortest-hoorprofielWe kunnen veilig stellen dat het grootste deel van gehoorverlies het gevolg is van ouder worden, maar dit is natuurlijk niet de enige mogelijke oorzaak. Want ook teveel blootstelling aan harde geluiden, erfelijkheid en bepaalde ziekten kunnen de boosdoener zijn.

Ongeveer 90% van de gevallen met gehoorproblemen valt te wijten aan de beschadiging van microscopische haarcellen in de cochlea (oftewel: het binnenoor). Dit leidt ertoe dat we meer moeite hebben om zachtere geluiden met een hogere frequentie te detecteren, waardoor er geen volledig signaal naar de hersenen wordt gestuurd. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat we moeite hebben om medeklinkers te horen - die noodzakelijk zijn om spraak te begrijpen.

#4 Hoe hou ik mijn gehoor gezond?

  • Por nooit met een voorwerp in uw oor: de binnenkant is immers bijzonder kwetsbaar en hierdoor snel te beschadigen.

  • Gebruik geen wattenstaafjes om uw oren te poetsen: uw gehoorgang raakt hier snel geïrriteerd door. Bovendien duwt u het oorsmeer terug naar binnen, waardoor het nog lastiger te verwijderen is.

  • Hou uw oren schoon op een gezonde manier: was het zichtbare deel en de achterkant met een beetje zeep. Spoel deze weg met schone vingers en droog af met een zachte handdoek.

  • Dompel uw oren nooit onder in badwater: op deze manier kunnen er lichaamsbacteriën in de gehoorgang terechtkomen, die tot een infectie kunnen leiden.

  • Opteer altijd voor aangepaste of standaard gehoorbescherming om uw oren te beschermen tegen stof en harde geluiden.

  • Anti-oxidanten, zoals vitamine C, E en bètacaroteen, supplementen die magnesium bevatten en af en toe een glaasje rode wijn kunnen bijdragen om slechthorendheid als gevolg van lawaai tot een minimum te beperken.

Hoe dan ook is het belangrijk om uw gehoorproblemen nooit te negeren of uit de weg te gaan: zonder een correcte behandeling op maat zal de situatie er immers niet beter op worden. En hoe langer u met een probleem rondloopt, des te zwaarder de behandeling zal zijn. Denkt u baat te hebben bij een uitgebreide beoordeling van uw gehoor, aangevuld met deskundig en persoonlijk advies? Dan bent u bij Amplifon aan het juiste adres: bij ons kan u immers langskomen voor een gratis gehoortest.

#5 Kan mijn gehoor beschadigd worden door slecht weer?

Normaal gezien niet. De natuurlijke vorm van het buitenoor en de curve in onze gehoorgang zijn er namelijk op voorzien om ons trommelvlies te beschermen tegen regen of water. Ook het geluidsniveau van een normale windkracht zou geen gevaar mogen vormen voor ons gehoor.

Wat wel een mogelijk gevaar kan zijn, is een plotse en aanzienlijke wijziging in de luchtdruk: zoals bij parachutespringen of als u uw hoofd uit het raam van een snelrijdende wagen steekt.

#6 Soms lijkt het alsof er iets beweegt in mijn slechthorend oor. Wat is dit?

Wel, dit gevoel kan meerdere oorzaken hebben. Kan u het verlichten met een wattenstaafje? Dan zou het kunnen betekenen dat het weefsel in uw gehoorgang beschadigd is. Maar dit is niet de enige mogelijke reden: daarom raden wij aan om hiervoor naar uw huisarts te gaan. Deze kan uw oor immers het beste onderzoeken en op basis van het resultaat een geschikte behandeling voorschrijven.

#7 Kan ik gehoor krijgen in een volledig doof oor?

gehoorproblemen-hoorapparaat-gehoorbeschermingWant dit is handig om de richting van geluid te herkennen. Afhankelijk van uw medicatie zouden we een CROs- of een BI-CROS-systeem kunnen aanbevelen: dit zorgt ervoor dat het geluid van de niet ondersteunde kant overgebracht wordt naar het hoortoestel aan de andere kant. 

Hiervoor maakt u best een afspraak voor een gratis gehoortest: onze audioloog beoordeelt uw gehoor aan de hand van enkele tests, waardoor ze u de meest geschikte oplossing kunnen aanbieden.

#8 Wat doe ik tegen een galmtoon in mijn oren?

Geluid in uw oren, terwijl er geen externe bron te vinden is, noemen we tinnitus of oorsuizen. Deze aandoening kan voorkomen in verschillende vormen:

  • het kan voorkomen in één oor, beide oren of het midden van het hoofd;
  • het kan constant zijn of komen en gaan;
  • het kan een hoge of een lage toon zijn.

Tinnitus is op zich geen ziekte of aandoening, maar eerder een symptoom van gehoorproblemen. Hoe dan ook zou uw eerste stap altijd een bezoek aan de huisarts moeten zijn. In sommige gevallen kan dit probleem opgevangen worden met ontspanningsoefeningen. In andere gevallen wordt er gekozen voor speciale hoortoestellen die kalmerende tonen afgeven en zo het oorsuizen 'overstemmen'. Maak zeker een gratis afspraak bij een van onze audiologen om dit probleem aan te pakken!

Contacteer ons voor meer informatie of een gratis hooranalyse!

Heeft u toch nog vragen, twijfels of zorgen? Of bent u helemaal klaar voor een gratis test om uw gehoorproblemen aan te pakken? Hoe dan ook bent u altijd welkom om contact met ons op te nemen: onze audiologen beantwoorden met veel plezier al uw vragen. Tot snel! 

New Call-to-action

Topics: gehoorbescherming, gehoorverlies, hardhorigheid, informatief

Meest gelezen

Wat wil je vinden?