Alles wat u moeten weten over de werking van uw hoorapparaat

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 7-jan-2020 9:00:00

hoorapparaat uitgelegd

Een hoorapparaat is een klein elektronisch toestel dat geluiden versterkt en verduidelijkt: zo kan iemand met gehoorverlies toch succesvol deelnemen aan een conversatie, kan er terug muziek geluisterd worden, naar theater gegaan worden, enzovoort. De hoortoestellen die we vandaag kennen, die zijn klein, discreet en hoogst technologisch geavanceerd zodat ze zich eenvoudig kunnen aanpassen aan verschillende luisteromgevingen. 

Hoe werken hoorapparaten?

Kort samengevat? Hoortoestellen pikken geluid op dat het oor binnenkomt, verwerken het om het gehoorverlies tegen te gaan en laten het verwerkte geluid dan los in het oor - en dit allemaal in een mum van tijd.

De delen van een hoortoestel

Er zijn verschillende types hoorapparaten, maar ze hebben allemaal dezelfde vijf hoofdcomponenten:

onderdelen-hoorapparaat

  • De microfoon vangt het geluid op en converteert de geluidsgolven tot digitale signalen.
  • De versterker versterkt deze digitale signalen.
  • De speaker converteert deze signalen tot vibraties die via het binnenoor de hersenen bereiken.
  • Het toestel werkt via een kleine batterij.
  • De microchip kunnen we vergelijken met een mini-computer die ervoor zorgt dat uw hoorapparaat volledig gepersonaliseerd en aangepast is aan uw individuele behoeften.

Analoge hoortoestellen

Deze apparaten worden tegenwoordig niet meer voorgeschreven door Amplifon omdat ze ondertussen al een beetje achterhaald zijn. Analoge hoortoestellen versterken namelijk wel geluid, maar dat is meteen ook alles wat ze doen. Met andere woorden: ook al het achtergrondgeluid wordt versterkt, waardoor deze apparaten je niet helpen om het onderscheid te maken tussen de geluiden die je wel of niet wil horen.

Digitale hoortoestellen

Dit type hoorapparaat is een stuk geavanceerder dan een analoog toestel. De silicoon chip omvat miljoenen elektrische componenten die aan een stuk door binnenkomend geluid verwerken tot helder en beter verstaanbaar geluid, om deze verwerkte signalen dan verder het oor in te sturen op het perfecte niveau.

Deze gesofisticeerde apparaatjes detecteren meteen welk geluid versterkt moet worden en welke geluiden afgezwakt mogen worden. Dit zorgt ervoor dat de drager van het toestel verschillende soorten spraak terug van mekaar kan onderscheiden.

Omdat digitale hoorapparaten veel geavanceerder zijn, kunnen ze aangepast worden tot in detail: ze worden zo gepersonaliseerd dat ze inspelen op de individuele noden van de drager in kwestie. Bovendien hebben ze ook een aantal vooraf geprogrammeerde opties die in verschillende situaties gebruikt kunnen worden: voor stille conversaties, concerten, events met veel rumoer, ... 

digitale hoortoestellen-afgestemd op behoeften

Een miniatuur computer, afgestemd op uw behoeften

De digitale technologie achter deze hoortoestellen zorgt voor kleinere, bijna onzichtbare, apparaatjes waar u zelf het design en de kleur van kan kiezen zodat het zo mooi mogelijk bij uw huid- en haarkleur past.

Voordelen

  • U kan een conversatie voeren op een drukke of winderige plek, zonder afgeleid te worden door luide achtergrondgeluiden.
  • Ze maken geen fluitgeluiden.
  • Ze onderscheiden spraak en achtergrondgeluid.
  • Ze passen automatisch het volume aan, afhankelijk vanwaar je bent.
  • Je kan ze gebruiken in heel verschillende situaties: van muziek luisteren in de woonkamer tot golf spelen op een winderig terrein.

Kom onze hoorapparaten gerust eens testen!

Heeft u onze gratis gehoortest al afgelegd? Weet u dat u gehoorverlies heeft, maar weet u nog niet goed wat u ermee moet doen? Kom gerust eens langs voor meer informatie over alle verschillende soorten hoorapparaten. Wij gaan met veel plezier samen met u op zoek naar dé ideale oplossing voor uw probleem. Tot snel!

New Call-to-action

 

Topics: gehoorverlies, hoortest, hoorapparaten, product

Meest gelezen

Wat wil je vinden?