Ontmoet de Amplifon-audiologen!

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 17-jun-2019 9:00:00

amplifon-audiologen-afspraak

Op zoek gaan naar het advies van een audioloog is een essentiële stap in de strijd tegen gehoorverlies. Maar wat doet een audioloog juist? Hoe verloopt zo’n bezoek en wat moet u doen? Wij leggen het u graag uit: we willen immers dat u zich volledig op uw gemak voelt bij ons. 

Bepalen van een gehoorprobleem

Elke audioloog waarmee u in contact komt, is een specialist in gehoorproblemen. Het is dus aan de audioloog in kwestie om de oorzaak, de omvang én de gevolgen van uw gehoorverlies te identificeren. Hij of zij zal onderzoeken of uw klachten van ernstige of iets lichtere aard zijn: u wil immers met de juiste oplossing naar huis vertrekken. De audioloog zal u vragen stellen om iets meer te weten te komen over uw manier van leven. Vervolgens gaat hij of zij samen met u op zoek naar de oplossing die het beste in uw straatje past. 

Het is vast onnodig om hierbij te vermelden dat elk van onze audiologen gediplomeerd zijn, dat ze een gespecialiseerde opleiding volgden én dat ze zich permanent bijscholen om voortdurend op de hoogte te zijn en blijven van de nieuwste technologieën. 

Onderzoek naar oorzaak van gehoorverlies

onderzoek-gehoorverlies-audioloogOndertussen weten we al dat gehoorverlies verschillende mogelijke oorzaken heeft. Het kan ontstaan door uw beroep, als dit in een lawaaierige omgeving is. Maar het kan ook gewoon te maken hebben met leeftijd. Of het kan aangeboren zijn. Er zijn dus een hele resem mogelijke aanleidingen en deze gaat onze audioloog een voor een af om tot de boosdoener(s) van uw problemen te komen.

Eerst en vooral onderzoekt de audioloog uw oren met een otoscoop: dit apparaatje gaat na of uw gehoorproblemen niet veroorzaakt worden door een eenvoudig op te lossen obstructie in de gehoorgang. Is deze optie uitgesloten? Dan zullen we u eerst doorverwijzen naar een NKO-arts voor een medische controle. Afhankelijk van deze resultaten sluiten wij aan met een aantal hoortests. 

De tonale audiometrie

Tijdens deze test krijgt u een geluiddichte koptelefoon waarmee u een reeks geluiden te horen krijgt. Deze geluiden verschillen op gebied van intensiteit en frequentie en worden afwisselend links, rechts of tezamen afgespeeld. We analyseren hoe u deze geluiden waarneemt en op basis hiervan brengen we uw gehoorscherpte en de mate van het gehoorverlies in kaart.

De spraakaudiometrie

Via deze test gaan we na hoe goed u spraak kan herkennen. Dit testen we (ook) in een rumoerige omgeving: we onderzoeken hoeveel hinder u ondervindt van lawaai.

ANL (Acceptable Noise Level)

Niet iedereen kan een gesprek even eenvoudig volgen als er achtergrondlawaai is. Daarom voeren wij de ANL test uit: deze geeft aan hoe luid geroezemoes mag zijn voor u, zonder dat het een storende factor wordt. Deze test voeren wij standaard uit.

Afdruk

Afhankelijk van uw resultaat en het type toestel dat u nodig heeft, eindigen we met het nemen van een afdruk van uw gehoorgang. Dit doen we met een type kneedbare was. Met deze afdruk stellen we het oorstukje van uw toekomstig hoortoestel volledig af op uw maten. 

Een audioloog informeert, adviseert, controleert

advies-informatie-hooroplossing-audioloogBij elke ondernomen actie geeft de audioloog u alle informatie die u maar wensen kan. Zo bespreken we uitgebreid de werking van elk gehoortoestel: zowel over het gebruik ervan in verschillende omstandigheden als hoe het te onderhouden. Tijdens de tests geeft de audioloog altijd duidelijk aan wat hij of zij gaat doen en waarom. Bovendien krijgt u uitgebreid de tijd om te leren omgaan met de hoortoestellen.

De audioloog geeft bovendien niet alleen advies over hoortoestellen mee, maar levert ook handige tips aan voor in het dagdagelijkse leven. Zo krijgt u meer informatie over liplezen, over praktische accessoires, over de risico’s van blootstelling aan lawaai én over gepaste bescherming. En, als we dan toch op de praktische trein zitten: uw audioloog is ook beschikbaar voor de formaliteiten betreffende terugbetaling

Bij voorkeur controleert de audioloog de apparaten zeker twee keer per jaar. Zo kunnen uw apparaten nauwkeurig bijgesteld en regelmatig gecontroleerd worden: het is immers belangrijk dat ze optimaal werken; anders gaat u er zich niet goed bij voelen en ze niet gebruiken. En dat zou zonde zijn.

Maar biedt vooral oplossingen 

En dit doen we door onze diensten zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden. Daarom is niet alleen onze hoortest gratis, maar ook het bijkomend advies. Indien gewenst bekijken we uw budget om te zien wat er haalbaar is. We combineren dit met de analyse die we hebben opgesteld om zo tot dé meest geschikte oplossing voor uw situatie te komen. 

Wenst u meer informatie en had u graag een gesprek gehad met één van onze audiologen? Maak dan hier een afspraak in één van onze Amplifon hoorcentra bij u in de buurt.

New Call-to-action

Topics: gehoorverlies, hoortest, hardhorigheid, audioloog

Meest gelezen

Wat wil je vinden?