Hoe herken je gehoorverlies bij je naasten?

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 20-mei-2019 9:00:00

gehoorverlies herkennen-naasten

Gehoorverlies is een dagdagelijks probleem waar nog steeds te weinig aandacht aan wordt besteed. In België alleen heeft maar liefst 1 op 10 personen last van gehoorproblemen. Helaas is niet iedereen zich hiervan volledig bewust. Maar hoe weet u nu of uzelf, of iemand uit uw omgeving, last heeft van mogelijke gehoorproblemen? U kunt dit aan de hand van volgende signalen al aftoetsen.

Vragen zoals ‘Kan je dat even herhalen?’ of ‘Wat zei je net?’ die vaak gesteld worden tijdens een gesprek zijn slechts maar enkele voorbeelden en kunnen op een mogelijk gehoorprobleem wijzen. Dit wordt best serieus genomen, en tijdig vastgesteld door een erkend audioloog. Op deze manier kunt u onaangename situaties vermijden voor uzelf of iemand uit uw omgeving in de toekomst.

Dagelijkse tekenen van gehoorverliesgehoorverlies-tekenen-concentratie

Heeft u vaak het gevoel dat u zich harder moet concentreren om gesprekken te volgen op drukke plaatsen zoals op restaurant? Dit is vervelend en kan ook vrij uitputtend zijn doordat u zich steeds moet focussen om het gesprek te volgen. Wellicht kan dit te wijten zijn aan een achteruitgang van uw gehoor. Daarnaast zijn er nog andere tekenen uit uw dagdagelijks leven die erop wijzen dat de kwaliteit van uw gehoor afneemt.

Denk maar aan geluiden die u moeilijk kunt waarnemen in een drukke omgeving, of buitenshuis (op de trein, bus, publieke plaatsen, café, restaurant, etc). Zelfs, als u gesprekken via de telefoon of tijdens een vergadering moeilijk kunt begrijpen, of u moeite hebt met het waarnemen van vrouwen- of kinderstemmen, dan is het aangewezen om onze online hoortest eens te proberen. Zo kan u zelf al testen of u last heeft van gehoorverlies. 

Hoe weet ik of iemand uit mijn omgeving last heeft van gehoorproblemen?


Heeft u al opgemerkt dat uw ouders of iemand uit uw familie bepaalde geluiden in het dagdagelijkse leven, zoals het gezang van vogels, autogeluiden, vrouwen- of kinderstemmen, niet volledig waarnemen? Er zijn verschillende signalen die u helpen bepalen of iemand in uw omgeving last heeft gehoorverlies.

Een persoon die gehoorproblemen heeft zal vaker vragen om bepaalde zinnen te herhalen tijdens een gesprek, de televisie opvallend luider zetten of zich afzijdig houden tijdens gesprekken in groep. Indien dit u bekend voorkomt, aarzel dan zeker niet uw twijfels te delen. Op deze manier kunt u iemand helpen die last heeft van gehoorverlies die zich hier al dan niet bewust van is. U kunt hiervoor als eerste stap onze online hoortest invullen om zo de eerste tekenen van een slecht gehoor in kaart te brengen bij een van uw geliefden.

gehoorverlies-omgeving-familie-vriendenHoe weet ik zeker of ik gehoorproblemen heb?

Heeft u last van een of meerdere van deze bovenstaande tekenen? Dan lijdt u mogelijk aan gehoorverlies. Om helemaal zeker te zijn, doet u daarom best een gehoortest. Amplifon biedt de Amplifon 360 hooranalyse aan. Deze hoortest controleert uw gehoor op alle mogelijke aspecten, zoals horen en begrijpen in rustige en rumoerige omgevingen, tolerantie van ruis, richting horen enzovoort. Deze test wordt gecombineerd met een gesprek met een audioloog die samen met u schetst waar uw gehoor dagelijks mee te maken krijgt. Zo garanderen onze audiologen dat u, indien nodig, hoortoestellen krijgt die volledig aangepast zijn aan uw noden en wensen.

Wilt u de Amplifon 360 hooranalyse uitvoeren? Of wilt u meer weten over gehoorverlies? Maak dan een afspraak in uw plaatselijk Amplifon hoorcentrum. Onze audiologen helpen u graag verder

New Call-to-action

 

Topics: gehoorverlies, gehoorproblemen, informatief

Meest gelezen

Wat wil je vinden?