Het verband tussen evenwichtsproblemen en gehoorverlies

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 12-dec-2018 13:26:38

gehoorverlies-evenwicht

Wanneer u lijdt aan gehoorverlies, heeft dat een grote impact op uw leven. Uw sociaal leven vermindert en zowel uw fysieke als mentale gezondheid gaan achteruit wanneer u zich niet tijdig laat testen en behandelen. Maar gehoorproblemen hebben ook een invloed op het evenwicht en de stabiliteit van uw lichaam.

Evenwicht en evenwichtsstoornis

Evenwicht en balans worden voor het overgrote deel bepaald door het evenwichtsorgaan, ook wel labyrint genoemd. Dit orgaan bevindt zich in het binnenoor. Het is verantwoordelijk voor het uitsturen van informatie, over de positie van het lichaam t.o.v. de ruimte, naar de hersenen. De hersenen verwerken op hun beurt deze informatie samen met wat ze doorkrijgen via andere zintuigen en spieren. Wanneer de informatie tussen beiden niet overeenkomt, kunnen de hersenen het lichaam niet goed positioneren en kan er sprake zijn van duizeligheid. 

Naast het evenwichtsorgaan kan ook het binnenoor bijdragen tot evenwichts- en gehoorproblemen. Het binnenoor bevat een massa aan buisjes gevuld met verschillende vloeistoffen. Wanneer er teveel of te weinig vloeistof aanwezig is, kunnen er evenwichts- en gehoorproblemen optreden waaronder tinnitus en gehoorverlies.

gehoor-hoorapparaat-evenwicht

Wat is de invloed van gehoorproblemen op ons evenwicht?

Om misverstanden over het verband tussen gehoorverlies en evenwichtsstoornissen te vermijden, willen we graag benadrukken dat gehoorverlies zelf geen evenwichtsstoornissen veroorzaakt. Problemen in het binnenoor of aan het labyrint, bijvoorbeeld een oorontsteking of ontsteking aan het evenwichtsorgaan, kunnen wel leiden tot gehoorverlies en evenwichtsstoornissen. Er bestaan ook specifieke aandoeningen die gehoorverlies en duizeligheid tot gevolg hebben.

De ziekte van Ménière

Deze ziekte veroorzaakt een onevenwicht in de vloeistof van het middenoor. Wanneer deze vloeistof begint te lekken, kan dat resulteren in gehoorverlies en evenwichtsstoornissen.

De ziekte van Ménière komt in de meeste gevallen maar aan één kant voor. U herkent deze aandoening door de combinatie van volgende symptomen:

  • Tinnitus (oorsuizen) of druk op het oor
  • Aanvallen van vertigo (hevige duizeligheid) en evenwichtsproblemen
  • Plots gehoorverlies
  • Andere bijkomstige klachten zijn misselijkheid en braken.

hoortest-gehoorverlies-evenwichtDe exacte oorzaak van de ziekte van Ménière is niet bekend, maar men denkt dat het te maken heeft met een ophoping van endolymfe, de vloeistof in de binnenste ruimte van het slakkenhuis. De druk wordt daardoor sterkt verhoogd en veroorzaakt bovenstaande symptomen. In sommige gevallen kan de druk zo hoog worden, dat er een scheur in het beschermde vlies ontstaat wat erg hevige aanvallen kan veroorzaken.

Net omdat de oorzaak van deze aandoening niet volledig bekend is, bestaat er geen behandeling voor de ziekte zelf, enkel voor het verminderen van de symptomen.

Maak een afspraak bij een audioloog

Natuurlijk kan duizeligheid ook voorkomen zonder gehoorproblemen. Denk maar aan migraineaanvallen, infecties en andere ziekten en storing in de oogspieren.

Heeft u toch last van duizeligheid en een verminderd gehoor? Maak dan snel een afspraak bij Amplifon om uw gehoor te laten testen. Onze hoortesten pikken de kleinste veranderingen in uw gehoor op. Het herkennen van deze veranderingen is belangrijk in de zoektocht naar de oorzaak van uw klachten. De kans bestaat immers dat uw oren de boosdoener zijn. Onze audiologen helpen u graag verder om deze vervelende kwalen aan te pakken en uw leven opnieuw aangenaam te maken.

New Call-to-action

Topics: gehoorverlies, gehoorproblemen, gehoor, gehooraandoening

Meest gelezen

Wat wil je vinden?