Wat zijn de gevolgen van gehoorverlies?

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 16-jan-2020 10:00:00

De gevolgen van gehoorverlies

Er zijn weinig mensen die gehoorverlies of slechthorendheid meteen als probleem (willen) erkennen. Vaak gaan ze het probleem, al dan niet onbewust, uit de weg. Ze zetten de tv gewoon wat harder of vermijden drukke en rumoerige plekken.

Smiling_Man_Alone_425x450Toch is het belangrijk om te weten dat zelfs ‘een beetje gehoorverlies’ verstrekkende gevolgen kan hebben. Ze zijn niet mooi om op te lijsten, maar we doen het toch: het creëren van bewustzijn is immers onze zaak! En hoe beter u op de hoogte bent, hoe sneller wij een gepaste oplossing kunnen voorzien.

U bent vermoeid

Wanneer u niet goed kan horen wat er om u heen gebeurt, gaat u zich steeds intenser moeten focussen op de gesprekken en geluiden rond u. Deze fulltime concentratie vraagt ontzettend veel energie. Deze ‘mentale vermoeidheid’ kan na een tijd behoorlijk zwaar doorwegen op uw schouders en zelfs gevoelens van depressie veroorzaken.

U bent onzeker

Een gesprek is meer dan puur het uitwisselen van informatie. Vaak gaat het meer om de manier waarop iets gezegd wordt, dan om de effectieve boodschap. En wanneer u minder goed hoort, dan is de kans groot dat u hier en daar belangrijke nuances mist.

Hierdoor wordt de kans op miscommunicatie groter, waardoor u zich steeds passiever en passiever zal gaan opstellen uit onzekerheid iets verkeerd te begrijpen of zeggen.

Sporten met een hoorapparaat in het verkeerU bent minder actief

Veel mensen doen er alles aan om hun gehoorverlies of slechthorendheid te negeren en/of te verbergen. Daarom gaan ze bepaalde situaties uit de weg. Jammer genoeg leidt dit vaak tot een verminderd contact met de buitenwereld – en in extreme gevallen tot volledig sociaal isolement.

Onveilig

Wanneer u gehoorproblemen heeft, smelten geluiden soms samen tot een onduidelijke warboel die van alle kanten zou kunnen komen. Zo kunnen geluiden die veraf klinken eigenlijk heel dichtbij zijn. Dit is niet enkel verwarrend, maar leidt bovendien tot gevaarlijke situaties in bijvoorbeeld het verkeer.

Meer weten over de verschillende soorten gehoorverlies en de gevolgen ervan?

Lees dan zeker onze blog over de verschillende soorten gehoorverlies, want een geïnformeerd mens is er twee waard! Op deze manier leert u een beetje meer over de oorzaken en redenen van gehoorverlies, zodat u er op tijd op kan inspelen.

Ga deze gevolgen uit de weg en maak uw afspraak voor de gratis Amplifon 360 gehoortest!

Hoe sneller u dit doet, des te sneller u kan beginnen met de geheel vrijblijvende proefperiode met het hoortoestel dat volledig op maat voor u ontwikkeld werd. Onze audiologen verwelkomen u met open armen. Tot snel!

New Call-to-action

Topics: gehoorverlies, hoortest, informatief

Meest gelezen

Wat wil je vinden?