Gehoorverlies bij kinderen en hoe ermee omgaan

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 25-mrt-2020 9:30:00

gehoorverlies-kinderen

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, komt gehoorverlies niet alleen voor bij oudere mensen, maar ook bij kinderen en baby’s. Bij sommige kinderen is dat al vanaf de geboorte, maar het kan onder meer ook optreden na blootstelling aan harde geluiden, door ziekte of een scheurtje in het trommelvlies. Het is van groot belang dat gehoorverlies bij kinderen zo vroeg mogelijk opgemerkt en behandeld wordt. Zo hebben ze de kans om cruciale taal-, communicatie- en spraakvaardigheden op een vrijwel normale manier te ontwikkelen. In deze blog vertellen we u alles wat u moet weten over gehoorverlies bij kinderen en hoe u er het best mee om kan gaan.

Welke soorten gehoorverlies zijn er?

De meest voorkomende vormen van gehoorverlies zijn geleidingsgehoorverlies, ook wel conductief gehoorverlies genoemd, en perceptief of sensorineuraal gehoorverlies. Geleidingsgehoorverlies wordt veroorzaakt door een blokkade in het buiten- of middenoor. Een hoortoestel kan dan het geluid voorbij de blokkade krijgen door de geluidssterkte te verhogen. Bij perceptief gehoorverlies is er schade aan het binnenoor of slakkenhuis, niet aan de gehoorzenuw. Een hoortoestel kan dan ook hier het geluid versterken.

Kinderen die geboren zijn zonder gehoorgang of waarbij het gehoorverlies zeer ernstig is, kunnen geen gebruik maken van een hoortoestel, maar wel van implantaten zoals een implantaat via beengeleiding of een cochleair implantaat. Deze implantaten zetten geluid om in trillingen of elektrische impulsen die rechtstreeks naar het binnenoor verzonden worden. Op die manier horen deze kinderen geluid zonder vervorming. 

Hoe gehoorverlies bij uw kind opmerken?

Nu is natuurlijk de vraag hoe u gehoorverlies kan opmerken bij uw kind. Ze zullen zich er zelf niet altijd bewust van zijn wat het probleem juist is. Daarom geven we u graag enkele indicaties mee die erop kunnen wijzen dat uw kind last heeft van gehoorproblemen. Uw kind: omgaan met gehoorverlies kinderen

 • heeft moeite om mensen te verstaan in een luidruchtige omgeving
 • reageert niet wanneer er iets op een zachte toon gezegd wordt
 • zet de televisie of radio steeds luider of gaat dichter bij het toestel zitten
 • let meer op uw gezicht wanneer u er iets tegen zegt
 • reageert niet op harde, plotse geluiden
 • is vaker moe en heeft last van hoofdpijn
 • is lastig en prikkelbaar
 • behaalt slechte schoolresultaten
 • kan soms ‘spelen’ dat het u niet verstaat, maar soms is dit ook daadwerkelijk zo

Het belang van een vroege diagnose en behandeling

Een vroege diagnose van én behandeling voor gehoorverlies bij kinderen is cruciaal. Het geeft uw kind een grote kans om essentiële spraak-, taal- en communicatievaardigheden op een normale manier te ontwikkelen. Uw kind kan op net dezelfde manier opgroeien als leeftijdgenoten zonder gehoorverlies: gewoon naar school gaan, luisteren naar muziek en kunnen lezen en spreken zoals de anderen.

Merkt u dat uw kind last heeft van gehoorproblemen, dan kan u eerst bij uw huisarts langs. Stelt de arts vast dat er inderdaad gehoorschade is, kan er doorverwezen worden naar de NKO-arts en de audioloog voor een gehoortest.

Hoe gaat u het best om met het gehoorverlies van een kind?

Wanneer een kind gehoorproblemen heeft, is het natuurlijk in de eerste plaats belangrijk dat het de juiste behandeling krijgt om opnieuw goed te kunnen horen. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van een hoortoestel of een implantaat. Daarnaast is het ook van groot belang dat u op een goede manier omgaat met het gehoorverlies van het kind. We geven u graag enkele tips mee die u daarbij kunnen helpen: communicatie-gehoorverlies-kinderen

 • Raak uw kind even aan als u iets wil zeggen
 • Kijk uw kind aan en spreek langzaam en duidelijk
 • Reageer onmiddellijk wanneer uw kind iets vraagt
 • Zorg ervoor dat er geen lawaai op de achtergrond is wanneer u tegen uw kind praat. Zet bijvoorbeeld de televisie of radio zachter.
 • Vraag steeds of uw kind u begrepen heeft en laat het eventueel herhalen wat u heeft gezegd
 • Communiceer actief met uw kind, maak er een gewoonte van met elkaar te praten en samen voor te lezen uit een boek.
 • Motiveer uw kind in het dragen van het hoortoestel, maar wees begripvol

Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt misschien cliché, maar niets is minder waar. U kan ervoor zorgen dat uw kind behoed wordt tegen gehoorschade. Denkt u bijvoorbeeld maar aan te harde muziek met in-ear-oordopjes of luide evenementen en concerten. Het is dan ook belangrijk dat u uw kind voorziet van gepaste oorbescherming zoals bijvoorbeeld oordopjes of een hoofdtelefoon. U vindt hier meer informatie over Amplifon gehoorberscherming.

Heeft uw kind last van gehoorproblemen? Maak dan snel een afspraak voor een gehoortest in uw dichtstbijzijnde Amplifon hoorcentrum.

New Call-to-action

Topics: gehoorverlies, gehoorproblemen, hoortoestellen, situatie

Meest gelezen

Wat wil je vinden?