De rol van ons gehoor en de soorten gehoorproblemen

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 27-dec-2019 15:00:00

Rol van het gehoor

Misschien zijn we bevooroordeeld, maar wij vinden dat het gehoor het belangrijkste zintuig van allemaal is. Vertrouwde geluiden stellen ons gerust, terwijl onbekende geluiden ons behoeden voor gevaar. Geluid maakt mooie herinneringen in ons wakker. Geluid vergezelt ons een heel leven lang, elke dag opnieuw. Een goed gehoor is een grote factor voor een goede levenskwaliteit. 

En daarom is het belangrijk dat u uw gehoor onderhoudt zoals het hoort. En, moesten er toch gehoorproblemen tussen geslopen zijn, dan is het belangrijk om meteen in te grijpen en de diensten van Amplifon in te schakelen.

Onze ogen kunnen we sluiten, maar onze oren werken dag en nacht

Een goedwerkend gehoor is cruciaal om contact te houden met onze omgeving. En wanneer de geluiden rondom ons stilaan verstommen, dan is de kans groot dat we ons uitgesloten voelen. Jammer genoeg wordt er in de meeste gevallen nog niet, of niet snel genoeg, op zoek gegaan naar een oplossing. werking van oren-actief-geluiden

Wat als ik geen hoorapparaat draag?

Wel, dan hebben we slecht nieuws voor u, vrees ik. Want uit onderzoek is gebleken dat het hoorvermogen blijft verminderen wanneer de oren niet (genoeg) gestimuleerd worden. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te wennen aan hoortoestellen: op deze manier draagt u niet alleen zorg voor uw lichaam, maar zorgt u ook voor behoud van levenskwaliteit en vlotte communicatievaardigheden.

Over welke soorten hoorproblemen hebben we het?

Er bestaan verschillende types gehoorverlies, die elk om een andere oplossing vragen. Daarom is het belangrijk dat we het verschil weten – zodat we weten op welke aspecten we moeten letten tijdens uw hoortest.

Geleidingsverlies in het oor

Deze gehoorproblemen lokaliseren we in het buiten- of middenoor: de delen van het oor die verantwoordelijk zijn voor de mechanische overbrenging van geluid. Dit type heeft als kenmerk dat gesprekken en geluiden altijd op gedempte manier ervaren worden, ongeacht de echte toonhoogte. Daarom gaan mensen met geleidingsverlies luider praten. Deze hoorproblemen kunnen eventueel gecorrigeerd worden met een medische ingreep, maar ook hoortoestellen zijn een mogelijke oplossing.

Perceptief gehoorverlies

Perceptief gehoorverlies bevindt zich in het binnenoor, waar er twee dingen zouden kunnen gebeuren: 

  • Een aantal haarcellen is beschadigd geraakt, waardoor ze zich niet kunnen regenereren of vermenigvuldigen.
  • Geluiden die het binnenoor bereiken, worden niet correct omgezet in zenuwsignalen.

Mensen die aan deze vorm van gehoorverlies lijden, horen geluid perfect maar begrijpen het niet: het geluid wordt niet juist geanalyseerd en geïnterpreteerd. In dit geval bestaat er geen medische behandeling, waardoor een hoorapparaat de enige oplossing is.gehoorverlies-hoorapparaat-rol van het gehoor

Gemengd gehoorverlies

We spreken over gemengd gehoorverlies wanneer er zowel problemen in het midden- als in het binnenoor plaatsvinden. Ook de combinatie van deze klachten kan doeltreffend opgelost worden door de moderne hoortoestellen.

Hoe vangen we de rol van uw gehoor op?


Eerst en vooral door te weten dat gehoorverlies zeer persoonsgebonden is. Bij iedereen worden de verschillende geluidsfrequenties met verschillende intensiteiten getroffen. Daarom is het belangrijk dat we de defecten in uw gehoor opvangen met een hoorapparaat dat exact afgestemd is op uw persoonlijke klachten. Op deze manier zorgen wij ervoor dat uw luisterervaringen zo goed mogelijk zijn. 

Maak uw afspraak voor een gratis gehoortest!

Het is bijzonder belangrijk om uw gehoor goed te onderhouden: we vertrouwen er immers elke dag van ons leven op. Een goed gehoor loopt parallel met een goede levenskwaliteit – en is dat niet waar iedereen naar op zoek is? Exact.

Maak daarom zeker een afspraak bij het dichtstbijzijnde Amplifon hoorcentrum voor uw gratis hoortest. Op deze manier zorgen wij voor manieren die de rol van uw gehoor ondersteunen en optimaliseren. Tot snel! 

New Call-to-action

Topics: gehoorbescherming, hoortest, hoorapparaten, informatief

Meest gelezen

Wat wil je vinden?