Hoe stress uw gehoor beïnvloedt

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 1-okt-2019 7:45:00

invloed-stress-gehoor

Dat stress vaak een negatieve invloed heeft op ons leven en welzijn wisten we al langer natuurlijk. Stress veroorzaakt namelijk een hele lijst aan mentale en fysieke kwalen, maar wist u dat het ook een impact heeft op uw gehoor? We leggen u in dit artikel uit hoe dat komt en wat u zelf kan doen om uw gehoor gezond te houden.

Wat is stress?

Stress is een toestand van fysieke en mentale spanning die we ondervinden wanneer we te maken krijgen met bepaalde gebeurtenissen of situaties. Dit gevoel komt voort uit het menselijk overlevingsinstinct dat vooral vroeger zo belangrijk was. Stress geeft de nodige kracht en energie om obstakels te overwinnen en ervoor te zorgen dat u doet wat moet om verder te kunnen. Het verhoogt namelijk de hoeveelheid adrenaline in uw lichaam en laat u sneller ademen om meer zuurstof naar de spieren te kunnen pompen. Dit stelt u in staat om snel de nodige acties te ondernemen.

Stress is vooral negatief wanneer we het constant voelen en ons lichaam niet meer de nodige rust krijgt om op adem te komen. De hoge dosis adrenaline kan er dan o.a. voor zorgen dat uw immuunsysteem en verteringsstelsel onderdrukt wordt. Het niet kunnen terugkeren naar een moment van rust, kan dus ook leiden tot allerlei gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes en andere ziekten.

Aan dat lijstje van gezondheidsproblemen kunnen we ook gehoorverlies toevoegen. Er bestaat namelijk een verband tussen stress en een daling in gehoorkwaliteit. De invloed van stress op uw gehoor is dan ook makkelijk te verklaren.

stress-gehoor-impact

Impact van stress op ons gehoor

We denken even terug aan de lessen biologie: onze oren bestaan uit verschillende onderdelen. Het deel van het oor waar we nu even op focussen zijn de haarcellen in het binnenoor. Deze haarcellen zijn verantwoordelijk voor het omzetten van opgevangen geluiden in elektrische impulsen die naar de hersenen gestuurd worden om daar herkend te worden. Voor een optimale werking rekenen ze op een vlotte bloedtoevoer om er de nodige portie zuurstof en voedingsstoffen uit te kunnen halen. Zonder een constante bloedtoevoer raken de haarcellen zwaar beschadigd en werken ze niet meer naar behoren. Dat heeft vaak gehoorverlies als gevolg.

Zoals eerder al gezegd, verhoogt uw lichaam de hoeveelheid aanwezige adrenaline wanneer er sprake is van stress. Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.

Invloed van gehoorverlies op stress

Chronische stress kan dus verantwoordelijk zijn voor het verlies van uw gehoor. Het werkt ook omgekeerd. Gehoorverlies kan dus ook een duidelijke impact hebben op uw stressniveau.

Leren omgaan met gehoorverlies in uw dagelijkse en sociale leven en op uw werk, kan behoorlijk vermoeiend en zorgwekkend zijn. De voortdurende druk om te kunnen functioneren kan bijgevolg een serieuze portie stress veroorzaken wat dan ook uw gehoor weer niet ten goede komt. Het is dus een vicieuze cirkel waar u enkel uitraakt als u de nodige rust en ontspanning neemt.

Wat u zelf kan doen om stress te verminderen

Het klinkt natuurlijk als een makkelijke oplossing, ontspannen. Maar hoe komt u nu eigenlijk het best tot rust? We geven u graag enkele tips mee om ervoor te zorgen dat uw lichaam de nodige rust krijgt:

stress verminderen-gehoor
 • Let op uw ademhaling
  Diep in- en uitademen zorgt ervoor dat uw hartslag gaat vertragen, uw spieren gaan ontspannen en uw bloeddruk gaat verminderen.
 • Zorg voor voldoende slaap
  Met andere woorden: rust nemen. Zorg ervoor de uw lichaam en geeft genoeg rust en slaap krijgen om er de volgende dag weer tegenaan te gaan.
 • Doe dingen waar u plezier aan beleeft
  Sporten, muziek beluisteren, boeken lezen, wandelen, … Neem de tijd om te genieten van de leuke dingen in het leven. Lach en maak plezier.
 • Beweging
  Een klassieker als we het hebben over een gezond lichaam, maar het is belangrijk om uw lichaam te laten bewegen en uw conditie op peil te houden.
 • Probeer yoga of meditatie 
  Beiden zijn uitermate geschikt om uw ademhaling te controleren en helemaal tot rust te komen.

Heeft u last van een gehoorverlies veroorzaakt door stress? Laat uw gehoor dan gratis testen in een van onze Amplifon gehoorcentra. Onze erkende audiologen geven u met veel plezier het nodige advies om opnieuw maximaal te kunnen genieten van uw gehoor.

New Call-to-action

Topics: gehoorverlies, gehoorproblemen, gehoor, situatie

Meest gelezen

Wat wil je vinden?