De antwoorden op al uw batterijvragen

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 2-dec-2019 9:00:00

Vragen-batterijen-hoorapparaat

We krijgen regelmatig vragen over de verschillende soorten batterijen en hun gebruiksvriendelijkheid tegenover de hoorapparaten die Amplifon aanbiedt. Daarom besloten we de meest gestelde vragen te behandelen in een beknopte blogpost, zodat u de antwoorden op deze vragen altijd binnen handbereik hebt. Heeft u toch nog vragen over batterijgebruik die hier niet tussen staan? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze audiologen: zij beantwoorden met veel plezier al uw vragen.

"Waarin verschillen zinkvrije batterijen met gewone batterijen?"

Op gebied van prestatie lopen de twee samen: wanneer u ze beide gebruikt in eenzelfde categorie hoorapparaten, dan zullen ze gelijktijdig opraken. Zinkvrije batterijen zijn 'gewoon' veel beter voor het milieu omdat er geen zink aan toegevoegd wordt. Bovendien zijn deze ideaal om te gebruiken bij de nieuwste hoortoestellen die ook draadloze functionaliteiten in zich dragen. Onthoud hier wel bij dat deze draadloze functionaliteiten altijd zorgen voor een kortere levensduur van de batterij, of het nu gaat over zinkvrije of gewone batterijen.

"Kan elk hoortoestel gebruik maken van zinkvrije batterijen?"

Ja, hoor. Allemaal. Geen enkel probleem.

"Waarom hebben zink-lucht-batterijen een treklipje?"

hoortoestel-batterijen
Omdat deze batterijen lucht gebruiken als krachtkern. Dit treklipje dient als verzegeling zodat de batterij niet verduurt vooraleer gebruik. Om de batterij te activeren, moet u enkel dit lipje verwijderen, één minuut wachten om de lucht de overige ingrediënten te laten activeren en de batterij in uw hoorapparaat steken. Hoe dan ook: verwijder dit treklipje nooit als u de batterij niet gaat gebruiken - u kan het lipje er immers niet opnieuw op bevestigen.

Hou steeds rekening met de wachttijd van één minuut tussen het verwijderen van het lipje en de implementatie van de batterij in het hoorapparaat. Wanneer u het treklipje verwijdert en de batterij meteen in het toestel steekt, dan heeft de batterij niet genoeg lucht gehad. Dit kan ervoor zorgen dat de batterij niet (goed) werkt: er is immers niet genoeg voltage opgebouwd. Wanneer dit voorvalt, is het voldoende om de batterij er terug uit te halen en even te laten rusten. Zo kan de lucht wel binnen om het voltage te verhogen. En dan kan u na een minuut nog eens proberen.

"Hoe lang kan ik zink-lucht-batterijen bewaren?"

Wel, wij zijn voorstander van het groenten-en-fruitprincipe: "Hoe verser, hoe beter." U kan dus wel een voorraad inslaan, maar zorg ervoor dat de oudste batterijen altijd eerst worden opgebruikt. Zink-lucht-batterijen hebben meestal een houdbaarheidsdatum van vier jaar, maar dit kan niet altijd gegarandeerd worden. U kan immers niet altijd zeker zijn van hoe(lang) de batterijen voorheen in stock lagen. Wanneer batterijen in een magazijn liggen, bestaat de kans dat ze langzamerhand wat van hun energie verliezen. Dit kan bijvoorbeeld komen door temperatuurschommelingen en/of het langzaam binnendringen van lucht in de batterij.

"Hoe bewaar ik mijn batterijen het beste?"

Eerst en vooral: op kamertemperatuur. Hitte kan ervoor zorgen dat de batterij minder lang meegaat, maar ook een vochtige omgeving is schadelijk voor de kwaliteit. Ook het stockeren van de batterijen in de ijskast is schadelijk voor de werking. Vermijd bovendien het los meedragen van de batterij in zakken of handtassen en probeer ze zo lang mogelijk in de verpakking te houden.

Wanneer een batterij in contact komt met een metaal voorwerp zoals munten, sleutels of andere batterijen, dan kan dit invloed hebben op de werking ervan en/of kan de batterij beginnen lekken. Zorg er ten slotte voor dat de batterijen buiten bereik van kinderen liggen.

"Wat als een batterij werd ingeslikt?"

Zoek meteen medische hulp om ernstige gevolgen te voorkomen. Probeer deze situatie te vermijden door batterijen op een veilige plek te bewaren, buiten bereik van kinderen en huisdieren.

"Waarom gaat mijn batterij plots een kortere tijd dan gewoonlijk mee?"

levensduur-batterij-hoorapparaten

Dit kan een aantal redenen hebben. Meestal ligt dit niet aan een productiefout, maar vinden we de oorzaak ergens anders:

  • Negatieve invloed van de omgeving: vochtigheid, temperatuur, ...
  • Uw persoonlijke gewoonten zijn veranderd: u gebruikt uw apparaten langer dan gewoonlijk, u bevindt zich in omgevingen waar er meer lawaai is, u gebruikt andere of nieuwe functies van het apparaat, ...
  • U gebruikte het hoorapparaat langer dan gewoonlijk aan een stuk door, zoals bijvoorbeeld voor een theaterstuk of concert.
  • U heeft een nieuw hoorapparaat, al dan niet van een ander merk, dat nieuwe, andere of bijkomstige functionaliteiten heeft die om meer energie vragen.

Bovendien kan een foutieve behandeling van de batterij er ook voor zorgen dat deze minder lang meegaat:

  • Het treklipje werd al een hele tijd verwijderd vooraleer de batterij te gebruiken.
  • Het hoortoestel werd niet uitgeschakeld wanneer het niet in gebruik was.
  • De batterij kwam in contact met metalen objecten.
  • De batterij werd bewaard in een warme omgeving, zoals bijvoorbeeld een geparkeerde auto in de zon.

Heeft u nog vragen over de batterijen die u nodig heeft voor uw hoorapparaat? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Amplifon: wij helpen u immers graag verder op ieder gebied. Tot snel!

New Call-to-action 

Topics: hoorapparaten, product, hoortoestel

Meest gelezen

Wat wil je vinden?