Bescherm uw gehoor met oordoppen

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 24-feb-2020 10:00:00

Gehoor-beschermen-oordoppen-muziek

We stellen onze oren geregeld bloot aan harde geluiden, vaak zelfs zonder erbij stil te staan. Helaas zorgt deze frequente onderwerping aan lawaai voor een permante schade aan het gehoor. U kan namelijk al gehoorschade oplopen vanaf 85 decibel. Het is dus zeer belangrijk om uw gehoor te beschermen tegen harde geluiden. Oordoppen bieden daarvoor de geschikte oplossing.

Gehoorschade

Wat betekent dat nu eigenlijk, gehoorschade? Wel, we leggen het u even kort uit. Het binnenoor bevat trilhaartjes die geluid opvangen en een signaal doorsturen naar de hersenen. Wanneer geluid te hard is veroorzaakt het harde trillingen die ervoor zorgen dat de trilhaartjes volledig plat gaan liggen. Wanneer deze haartjes niet meer rechtop kunnen staan om geluid goed te kunnen opvangen, betekent dit dat ze defect zijn en helaas zichzelf niet meer kunnen herstellen. Door het verlies van goed werkende trilhaartjes, ervaart u dus ook een onherstelbaar verlies van uw gehoor.

Wanneer is geluid té luid?

Vanaf wanneer spreken we nu juist van hard geluid? Hoe we geluid ervaren als lawaai is natuurlijk subjectief en afhankelijke van onze activiteiten. Toch bestaan er enkele vaste referentiepunten voor het aantal decibels per specifieke geluid en de limiet voor gehoorschade. We geven enkele voorbeelden: 
Geluid-te luid-gehoorbescherming

  • Een sirene gaat tot 170 decibel en is schadelijk voor het gehoor
  • Een avondje uit in een discotheek zorgt voor de nodige gehoorschade met een 140 decibel
  • De nieuwste film bekijken in de bioscoop is misschien wel leuk, maar niet zonder risico voor gehoorschade met 100 decibel
  • Het geluid van een vrachtwagen is niet alleen lastig, het zit net op de risicogrens voor gehoorschade met zo’n 85 decibel

Standaard oordoppen versus oordoppen op maat

Om onze oren op een geschikte manier te beschermen tegen al dat alomtegenwoordige lawaai, bestaan er oordoppen. U kan opteren voor standaard oordopjes (universele oordoppen) uit uitzetbaar schuim wanneer u ze maar één keer wil gebruiken. Standaard oordoppen in siliconen zijn dan weer makkelijker om te reinigen en beschikken over een aangepaste filter. Deze oordopjes sluiten uw oor niet volledig af.

Oordoppen op maat (ook beter bekend als otoplastieken) sluiten uw oor wel volledig af waardoor schadelijk geluid gedempt wordt, maar u kan nog steeds kan genieten van uw favoriete muziek of een leuk gesprek. Wanneer u hiervoor een afspraak maakt bij uw audioloog wordt er een afdruk gemaakt van uw gehoorgang als basis voor de persoonlijke oordoppen. Dit zorgt ervoor dat de oordoppen uw oren volledig kunnen afsluiten en u ze comfortabel kan dragen.

Oordoppen op maat zijn te verkrijgen met verschillende geluidsfilters voor een specifieke demping afhankelijk van de situatie. Onze Amplifon oordoppen op maat zijn eveneens ISO gecertificeerd dit wil zeggen dat ze voldoen aan de hoge kwaliteitseisen.

Oordoppen voor elke activiteit

Om ervoor te zorgen dat de juiste persoonlijke oordoppen gebruikt worden, zijn er zoals eerder vermeld oordoppen voor verschillende activiteiten beschikbaar. U gebruikt oordoppen dan wel voor dezelfde reden, om uw gehoor te beschermen, maar niet elke situatie vraagt om dezelfde aanpak. We geven u hieronder alvast enkele voorbeelden.

Oordoppen voor het luisteren naar muziek

Of u nu naar muziek wil luisteren of zelf muziek wil maken, uw gehoor moet beschermd worden tegen te luide muziek. U kan hiervoor gebruik maken van oordoppen die speciaal gemaakt zijn voor de trillingen en hoge frequenties die voorkomen in muziek. Deze oordoppen hebben een filter die zorgt voor een vlakke demping waardoor u geluid op een natuurlijke manier kan ervaren. De oordopjes doen dus geen enkele afbreuk aan de kwaliteit van uw muziek. Ze sluiten uw oor ook volledig af waardoor het geluid uw oor enkel bereikt via de geluidsfilter.

Oordoppen voor op het werk

Deze soort oordoppen zijn voorzien van een filter met verschillende dempingswaarden afgestemd op uw werksituatie (kantoor, bouw, industrie, scheepvaart, …). Samen met uw audioloog kan u kiezen welke dempingswaarde het meest geschikt is voor uw werksituatie en doel. Het kan bijvoorbeeld gaan over een erg luide werkomgeving in de bouwsector of een kantoor waar geroezemoes en het geluid van de printer u van uw werk houdt. 

Oordoppen voor het zwemmen en watersport

Zwemmen is leuk en houdt u fit, maar kan ook zorgen voor vervelende water en chloor in de oren en vaak ook niet te vermijden bacteriën. Door het gebruik van speciale oordoppen voor tijdens het zwemmen of watersport kan u oorontstekingen en oorpijn vermijden en heeft u geen last van het luide gegil of de loeiende wind in de oren.

Oordoppen voor te slapen

oordoppen-slapen-gehoorbeschermingNiets is zo belangrijk dan de nodige portie rust en slaap, zeker in de drukke maatschappij van tegenwoordig. Een goede nachtrust kan wonderen doen voor uw gezondheid en gemoedsrust. Helaas kunnen er verschillende factoren roet in het eten strooien en uw nachtrust sterk verstoren. Denk bijvoorbeeld maar aan een snurkende partner, nachtlawaai buiten, etc.

Door oordopjes te gebruiken voor een betere nachtrust kan u uw oren en rust goed beschermen. Het grote voordeel aan deze specifieke oordoppen is dat geluiden met een hoge frequentie nog steeds hoorbaar zijn. U hoeft u dus geen zorgen te maken dat uw door uw wekker heen slaapt of u een huilende baby niet zal horen.

Oordoppen voor kinderen

Gehoorbescherming geldt voor alle leeftijden, iedereen heeft immers baat bij een gezond gehoor. Vooral kinderen moeten goed beschermd worden tegen lawaai en harde geluiden aangezien zij er nog een heel stuk gevoeliger aan zijn dan volwassen mensen. Oordoppen voor kinderen zorgen ervoor dat hun gehoor volledig beschermd is tijdens bijvoorbeeld sportwedstrijden, festivals, concerten, maar ook tegen te luide tablets en spelconsoles.

Wilt u graag meer weten over de verschillende soorten gehoorbescherming of denkt u gehoorbescherming op maat nodig te hebben? Aarzel dan niet om een afspraak te maken en langs te komen in uw dichtstbijzijnd Amplifon hoorcentrum. Wij geven u graag persoonlijk advies mee, zodat u binnenkort helemaal beschermd bent tegen harde geluiden.

New Call-to-action

Topics: gehoorbescherming, gehoor, product, situatie

Meest gelezen

Wat wil je vinden?