Aangenaam winkelen met gehoorverlies

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 2-sep-2019 9:00:00

winkelen-gehoorapparaat

We staan er vaak niet bij stil, maar voor mensen met gehoorverlies kunnen dagdagelijkse taken vaak lastig zijn. Communiceren met vrienden en familie, om boodschappen gaan in een rumoerige supermarkt en bijgevolg de kassabediende niet goed verstaan, … Op de koop toe ben je bij gehoorverlies vaak aangewezen op liplezen, maar dat loopt ook niet altijd van een leien dakje. Cijfers kunnen bij het liplezen immers fout geïnterpreteerd worden. Kortom, even naar de winkel gaan kan voor mensen met gehoorverlies een hele uitdaging zijn.

Luide muziek is grootste stoorzender

Bent u al eens een winkel uitgelopen omdat u zich stoorde aan de onaangenaam luide muziek? Wel, dan ben u niet alleen. Het overgrote deel van mensen met een gehoorapparaat ervaren te luide muziek als de grootste stoorzender tijdens een dagje winkelen. Tegenwoordig staat het volume in de meeste winkels zo luid dat u nauwelijks de winkelbediende nog verstaat of u het omroepsysteem moeilijk kan horen. Niet alleen te luide muziek zou een probleem vormen, maar ook vocale muziek is lastig voor mensen met een hoortoestel. Het maakt het moeilijk om zich te focussen op de stemgeluiden die wel relevant zijn. Daarom grijpen ze steeds vaker naar een online shop om hun producten aan te kopen wat dan weer een minder positief effect heeft op hun sociale interactie. 

Er kan dus zeker nog heel wat verbeterd worden op vlak van toegankelijkheid voor mensen met een gehoorprobleem. We denken dan bijvoorbeeld aan het verminderen van het muziekvolume, meer instrumentale muziek, een betere verlichting, het gebruik van digitale smartborden als alternatief voor het omroepsysteem en het introduceren van een ringleiding in de winkels. muziek-stoorzender-gehoorapparaat-winkelen

Enkele tips voor een aangenamere winkelervaring

Er zijn enkele dingen waar u zelf rekening mee kan houden om uw winkelervaring zo aangenaam mogelijk te maken:

  • Wilt u graag op een rustige manier uw boodschappen doen? Dan kan u bijvoorbeeld rekening houden met de kalmere momenten van de dag en/of week. Over het algemeen krijgen supermarkten ’s ochtends, tijdens de lunch en de maaltijduren het meeste bezoekers over de vloer. Ook vrijdag en zaterdag zijn globaal gezien de drukste dagen om naar de supermarkt te gaan. U kan er dus voor kiezen om op een rustiger moment naar de winkel te gaan zodat u zo min mogelijk te maken heeft met drukte en lawaai. Op deze manier kan u zich beter concentreren op wat er gemeld wordt via het omroepsysteem of is het makkelijker om een winkelbediende aan te spreken.

  • Bij het afrekenen kan u ook altijd kiezen voor een zelfscankassa waar u zelf alle touwtjes in handen hebt. U hoeft zich dan geen zorgen te maken dat u de kassabediende niet begrijpt en u kan alle informatie op een scherm aflezen.

  • Of ergert u zich blauw aan het kletterende geluid van die oude winkelkarretjes? Dan kan u opteren voor een plastic mandje met hoge handvaten en wieltjes. Zo kan u bijna geruisloos en rustig door de winkel kuieren zonder dat u afgeleid raakt of u zich opboeit. Is uw boodschappenlijstje te lang voor een plastic mandje, dan heeft u natuurlijk geen keuze en gaat u voor de rammelende kar. Een handige tip kan dan zijn om een plastic zak op de bodem van de kar te leggen zodat uw gekozen producten niet te veel lawaai maken in het ijzeren karretje.

Ringleiding als mogelijke oplossing

inductielus-ringleiding-gehoorverlies

Naast deze kleine tips, bestaat er ook een structurele oplossing voor een fijnere winkelervaring: de ringleiding. Een ringleiding wordt op steeds meer plaatsen geïntegreerd in de elektronische infrastructuur. Dit systeem bestaat uit een lusvormige draad waarbinnen een magnetisch veld ontstaat dat een signaal uitstuurt naar het gehoorapparaat. Door de ringleiding staat u draadloos in contact met de juiste geluidsbron zonder dat u hinderlijke achtergrondgeluiden ervaart. Belangrijk om te weten is dat u enkel ringleiding kan gebruiken als uw hoorapparaat voorzien is van een ‘T-stand of telecoil’ en u deze functie ingeschakeld hebt.

Ringleiding wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt op openbare ruimtes waaronder musea, bioscopen, balies en stilaan ook winkels. Indien er ringleiding voorzien is op een bepaalde plek, zal u er steeds het logo hiernaast terugvinden. Ziet u nergens een logo of twijfelt u toch, kan u het altijd even navragen.

We hopen dat deze kleine tips uw winkelervaring opnieuw een stukje aangenamer zal maken. Heeft u toch nog vragen over het gebruik van uw gehoorapparaat? Of bent u nieuwsgierig naar de nieuwste technologische innovaties omtrent hoortoestellen en welke voor u geschikt zijn? Maak dan snel een afspraak bij uw dichtstbijzijnde Amplifon hoorcentrum. Wij beantwoorden met veel plezier al uw vragen.

New Call-to-action

Topics: gehoorverlies, hoorapparaten, gehoorproblemen, hoortoestellen, situatie, hoortoestel

Meest gelezen

Wat wil je vinden?