5 tekenen dat u misschien aan gehoorverlies lijdt

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 7-jan-2019 9:00:00

blog-tekenen-gehoorverlies-01

Een op 5 mensen ouder dan 55 jaar wordt geconfronteerd met gehoorverlies. Maar slechts 14 % van die personen draagt hoortoestellen. Het is nochtans veel beter om hoorapparaten te dragen. Ze zorgen er niet alleen voor dat u terug beter hoort, maar het proces van gehoorverlies verloopt ook trager dan bij mensen die geen hoortoestellen dragen. Veel mensen beseffen zelf echter niet dat ze aan gehoorverlies lijden. Heeft u last van gehoorverlies? Toets het zelf af aan de hand van volgende 5 punten.

blog-tekenen-gehoorverlies-02

1. Mensen zeggen dat uw televisie te luid staat

Wanneer u lijdt aan gehoorverlies, vallen er geleidelijk aan geluiden weg. Het begint subtiel, met het wegvallen van het gezang van vogels, het tikken van de klok, en het wordt steeds erger: u begrijpt uw gesprekspartner minder goed of uw favoriete tv-programma moet steeds luider gezet worden. U merkt dit zelf niet, maar mensen met een quasi perfect gehoor wel.

Als u daarom af en toe commentaar krijgt dat de televisie veel te luid staat, is het aangeraden om uw gehoor eens te laten testen. Wilt u graag zelf al eens testen hoe goed uw gehoor werkelijk is? Doe dan gratis onze online hoortest voor uzelf of iemand anders.

2. Mensen vragen waarom u zo luid praat

Wordt u er tijdens gesprekken dikwijls op gewezen dat u nogal luid praat? Dan lijdt u mogelijk aan gehoorverlies. Zelf bent u zich er niet van bewust dat u te luid praat, want door uw gehoorverlies verstommen de geluiden om u heen, zelfs uw eigen stemgeluid, zoals in puntje 1 al werd aangegeven. Hierdoor lijkt het voor uzelf zelfs alsof u te stil spreekt, waardoor u uw stem gaat verheffen.

3. U begrijpt uw gesprekspartner vaak niet

Wanneer u met uw gesprekspartner praat en u begrijpt deze niet, kan dit betekenen dat u een gehoorprobleem heeft. Dit ‘niet begrijpen’ uit zich op verschillende manieren: uw partner lijkt heel stil te spreken of u vindt dat anderen steeds lijken te mompelen tijdens het spreken. Als u dikwijls moet vragen aan uw gesprekspartner of deze wilt herhalen wat hij of zij gezegd heeft, is het aangeraden uw gehoor eens te laten testen.

blog-tekenen-gehoorverlies-03

4. U begrijpt mensen moeilijker in rumoerige omgevingen

Festivals, bijeenkomsten met vrienden en familiefeesten zijn fijn, maar kunnen al eens rumoerig zijn. Roepende kinderen op de achtergrond of het geluid van lachende en pratende mensen rondom u leiden af. Maar uw gesprekspartner zit het dichtst bij u, dus u zou deze normaal gezien het best moeten verstaan. Is dit niet het geval, dan heeft u mogelijk een gehoorprobleem.

5. U betrapt zichzelf op liplezen

Wanneer u een gesprek voert en u merkt dat u uw gesprekspartner beter begrijpt als u naar hem of haar kijkt, heeft u waarschijnlijk last van gehoorverlies. Zeker als u niet alleen naar uw gesprekspartner moet kijken, maar ook moet liplezen voor u begrijpt wat deze zegt. Let ook eens op of u zich naar voren buigt om uw partner beter te verstaan. Dit gebeurt meestal onbewust, maar is een duidelijk signaal van gehoorverlies. 

Heeft u last van een of meerdere van deze bovenstaande tekenen? Dan lijdt u mogelijk aan gehoorverlies. Om helemaal zeker te zijn, doet u daarom best een gehoortest. Amplifon biedt de Amplifon 360 hooranalyse aan. Deze hoortest controleert uw gehoor op alle mogelijke aspecten, zoals horen en begrijpen in rustige en rumoerige omgevingen, tolerantie van ruis, richting horen enzovoort. Deze test wordt gecombineerd met een gesprek met een audioloog die samen met u schetst waar uw gehoor dagelijks mee te maken krijgt. Zo garanderen onze audiologen dat u, indien nodig, hoortoestellen krijgt die volledig aangepast zijn aan uw noden en wensen.

Wilt u de Amplifon 360 hooranalyse uitvoeren? Of wilt u meer weten over gehoorverlies? Maak dan een afspraak in uw plaatselijk Amplifon hoorcentrum. Onze audiologen helpen u graag verder.
 

New Call-to-action

Topics: gehoorverlies, hoorapparaten, gehoorproblemen, informatief

Meest gelezen

Wat wil je vinden?