5 manieren om tinnitus te verlichten

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 23-dec-2019 9:00:00

tinnitus-manieren om te verlichten

Tinnitus of oorsuizen komt heel vaak voor. Ongeveer 10 tot 30 % van de Belgen ervaart tinnitus. 1 op 6 volwassenen ervaren hun tinnitus als erg hinderlijk met een verminderde levenskwaliteit tot gevolg. Mensen met tinnitus nemen geluid waar zonder aanwezigheid van een geluidsbron uit de omgeving.

We raden je aan om eerst langs te gaan bij je arts wanneer je last hebt van tinnitus. Ideaal gezien is dit een arts die geïnteresseerd is in deze problematiek en zich goed geïnformeerd heeft hierover, of kan de arts jou doorverwijzen naar een Neus-keel-Oor-arts of audioloog. 

Ook al weten we dat tinnitus heel zelden betekent dat er iets ernstigs aan de hand is, is het belangrijk om een arts te zien. Hieronder lijsten we enkele tips op die je kunnen helpen vooraleer je afspraak bij de arts plaatsvindt.

1. Zorg voor achtergrondgeluiden

Wanneer je moeite hebt met inslapen en meer last ervaart van tinnitus ’s nachts, kan het helpen om zachte achtergrondmuziek of natuurgeluiden af te spelen via je smartphone (app), cd of radio. Het oorsuizen lijkt op die manier voor onze hersenen minder aanwezig. Net zoals we een brandende kaars minder duidelijk kunnen zien in het licht dan in het donker, zorgen achtergrondgeluiden ervoor dat het contrast met tinnitus kleiner wordt.

2. Ga voor een gezonde levensstijl

gezonde levensstijl-tinnitus

Belangrijk om je reacties op tinnitus te leren aanpassen, is om zowel mentaal als fysiek in goede gezondheid te blijven. Probeer gezond te eten, matig alcoholconsumptie, sport geregeld en slaap voldoende. Wanneer je je lichaam gezond houdt en je geest actief en ervoor zorgt dat je hersenen afgeleid worden door een leuke, interessante activiteit zal ook helpen. Tinnitus varieert, het is niet omdat vandaag een heel lastige dag is, dat het morgen geen betere dag kan zijn.

Stress en angst zorgen ervoor dat je tinnitus luider klinkt. Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, spierontspanning of yoga kunnen helpen om de luidheid van je tinnitus te verminderen, zodat je ook minder last kan ondervinden. Je tinnitus hoeft immers niet weg te zijn om er minder last van te ondervinden.

3. Preventie

Belangrijk is om zeker gehoorbescherming te dragen wanneer je je in luid lawaai bevindt. Er is één belangrijke tip die je zeker in acht dient te nemen – hoe verleidelijk het ook is: gebruik géén gehoorbescherming in alledaagse, normale geluidssituaties in de hoop dat je tinnitus op die manier geblokkeerd wordt. Gehoorbescherming kan op zo’n momenten het omgekeerde effect veroorzaken en meer last geven. Gehoorbescherming op maat biedt nog steeds de beste bescherming.

4. Soorten therapie

Er bestaat tot op heden geen bewezen tinnitus behandeling die de aandoening kan "genezen". Hoe dan ook weten we uit onderzoek dat mensen baat hebben bij het volgen van therapie om zichzelf te trainen op het correct leren omgaan met hun symptomen. Recent onderzoek toont aan dat een therapieprogramma gebaseerd op het principe van counseling, educatie en cognitieve therapie gefocust op tinnitus de meest effectieve behandeling vormt bij het aanpakken van de last van tinnitus. Voor meer informatie over het behandelen van tinnitus kan u steeds contact opnemen met onze audiologen in een Amplifon hoorcentrum in uw buurt.

geluidstherapie-tinnitus verlichten

5. Geluidstherapie

Zelfs als u de indruk heeft dat uw gehoor perfect normaal is, is het aangeraden om uw gehoor te laten testen bij een audioloog. Hoortoestellen kunnen dan aangepast worden om uw gehoorverlies te corrigeren. Doordat uw gehoor opnieuw verbetert, kan ons auditief systeem en zullen ook onze hersenen terug volgens hun normale werking kunnen functioneren.

De audioloog van Amplifon selecteert samen met u hoortoestellen op maat van uw behoeften en gehoor. We baseren ons op een gedetailleerde hooranalyse. De Amplifon 360 hooranalyse bestaat uit twee onderdelen. Eerst voert u een gesprek met één van onze audiologen, om te bepalen waar uw gehoor dagelijks mee te maken krijgt. Vervolgens doet u een hoortest die uw gehoor test op 6 aspecten zoals een focustest, richtinghoren, verstaan in achtergrondlawaai enzovoort. Op basis van de resultaten van deze analyse, worden uw hoortoestellen afgesteld naar uw noden en wensen.

Heeft u nog vragen over tinnitus? Kom dan eens langs bij uw lokale Amplifon hoorcentrum. Onze audiologen helpen u graag verder.

New Call-to-action

Topics: gehoorproblemen, tinnitus, oorsuizen, informatief

Meest gelezen

Wat wil je vinden?