5 manieren om uw gehoor te beschermen

Gepubliceerd door Amplifon Hoorcentra op 30-dec-2019 9:00:00

526297391-1

Hoe oud u ook bent en hoe goed uw oren ook zijn, het is ontzettend belangrijk om uw oren steeds goed te beschermen. In de huidige maatschappij zit gehoorschade in een klein hoekje. Dit komt doordat we, met de opkomst van onder andere de smartphone, onze oren voortdurend blootstellen aan geluid. Daarnaast wandelen we over straat met een mp3-speler, gaan dansen in een discotheek, gaan naar een concert ... Het kan allemaal schade toebrengen aan uw gehoor. Bescherm uw gehoor dus zo goed mogelijk met de 5 volgende tips.

1)   Zet uw muziek niet te luid

Op de bus, wandelend over straat, thuis of op het werk. Waar u ook bent, u kunt steeds filmpjes kijken of muziek luisteren via uw smartphone. Wanneer uw geluid hierbij te luid staat, is dit schadelijk voor uw gehoor en kunt u last krijgen van gehoorproblemen. Hou daarom steeds rekening met de 60/60 regel. Zet het volume nooit harder dan 60% en luister er slechts 60 minuten per dag naar.

Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn voor uw gehoor. Hoe luid u uw muziek zet, zal ook afhangen van de geluiden in uw omgeving. Gebruik daarom best een noise cancelling hoofdtelefoon. Deze reduceert omgevingsgeluiden, waardoor u minder geneigd bent uw muziek luider te zetten.

gehoor-beschermen-rust

2)   Gun uw oren af en toe rust

Luister niet te lang naar muziek, gun uw oren ook af en toe rust. Na een uur muziek luisteren, kunt u uw oren best minstens een kwartier rust gunnen. Hetzelfde geldt voor luide werkomgevingen. Ga af en toe wat wandelen, zonder u af van de luide geluiden. Zo kunnen uw oren tot rust komen en vermijdt u gehoorschade.

Op feestjes blijft u best uit de buurt van de speakers. Feestjes en festivals staan bekend om hun luide muziek, en de speakers zijn hiervan “de bron”. Ga ook af en toe in een chill zone zitten. Hier staat de muziek meestal minder luid en dit is beter voor uw oren. Heeft het feest geen chill zone? Draag dan best op maat gemaakte oordopjes, deze beschermen uw gehoor tegen gehoorproblemen.

3)   Blijf weg van wattenstaafjes

Veel mensen maken hun oren proper met oorstokjes, maar eigenlijk zijn deze schadelijk voor uw gehoor. Ze kunnen gevoelige organen beschadigen, waardoor u last krijgt van gehoorproblemen. Of in plaats van het vuil uit uw oor te halen, duwt u het onbedoeld dieper naar binnen, waardoor er een prop in komt te zitten en u minder hoort.

Oorsmeer is ook helemaal niet “vuil”. Het is net nuttig. Het vermijdt dat schadelijke deeltjes in het oor terechtkomen. Als u uw oorsmeer verwijdert, verwijdert u dus ook de natuurlijke bescherming van uw oor en kan dit voor problemen zorgen.

4)   Blijf gezond

En dit op twee manieren. Ten eerste letterlijk, blijf gezond. Medicatie kan namelijk schadelijk zijn voor uw gehoor. Bekijk daarom samen met uw arts wat de bijwerkingen of risico’s van de medicatie zijn op uw gehoor. Ten tweede: blijf gezond en ga sporten. Sport is heel goed voor uw gehoor. Het zorgt voor een goede bloedcirculatie in uw oor, wat ervoor zorgt dat de organen in uw oor correct functioneren. Vooral cardio is goed, zoals lopen, wandelen of fietsen. Deze versnellen de hartslag en dus ook de bloedcirculatie.

beschermen-gehoor-gezond

5)   Laat uw gehoor jaarlijks testen

Ten slotte is het heel belangrijk uw gehoor jaarlijks te controleren, zodat we vroegtijdig gehoorproblemen kunnen vaststellen. Hiervoor heeft Amplifon een hoortest ontwikkeld die alle aspecten van uw gehoor bekijkt, de Amplifon 360 hooranalyse. Niet alleen testen onze audiologen uw gehoor op horen in verschillende omstandigheden, zoals rustige of rumoerige omgevingen. We bekijken ook samen met u waar uw gehoor dagelijks mee te maken krijgt. Zo zijn we in staat de hooroplossing te bieden die u nodig heeft.

Wilt u graag de Amplifon 360 hoortest laten afnemen? Of wil u meer weten over hoortoestellen en gehoorbescherming? Maak dan snel een afspraak bij het Amplifon hoorcentrum in uw buurt. Onze audiologen beantwoorden met plezier al uw vragen.

New Call-to-action

Topics: gehoorbescherming, gehoortest, informatief

Meest gelezen

Wat wil je vinden?